Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /data/web/virtuals/122080/virtual/www/domains/davipola.cz/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 4664
CouchSurfing in Fiji | Davipola
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/122080/virtual/www/domains/davipola.cz/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5841

21.3.2016 odlétáme z CHC na Fiji. Na Fijii máme domluvený CouchSurfing, tak jsme docela zvědavý, jaké to všechno bude. Fiji znám jenom z obrázků jako totální ráj…

V příletové hale nás vítají týpci s kytarama… Na pasovce je paní nějaká hrozně zvědavá, na její otázku „Where is home“ trochu zalapám po dechu, ale nenechám se vykolejit „Prague, Czech Republic“, no pustila mě, asi správná odpověď.

První dojmy je tu hrozný vlhko a vedro. Není úplně ideální období pro návštěvu Fiji, je tu období dešťů a cyklonů, přesně před měsícem zničil jižní část ostrova cyklon Winston 320km/h. Nadi, kde je mezinárodní letiště je ale v pořádku. Prý tady o cyklonu ani nevěděli. Bydlíme cca 1,2Km od letiště, v části Nadi, která se jmenuje Namaka. Akorát to nevíme, tak si bereme taxíka… 10NZD za cca 5minut jízdy…. Myslím na Janka Rubeše, možná by se mohl podívat na zoubek taxikářům i tady.

Ubytování je dost hustý, ale na místí poměry je to asi vlastně hoodně, hoodně dobrý standard. Ley, u které bydlíme, si objednala 6 lahví tvrdého alkoholu, 2x Jonny Walker Black Label, 2 vodka Smirnoff, 2x Malibu. Později pochopíme, že s alkoholem obchoduje. CouchSurfeři přivezou chlast, bydlí zdarma, ona chlast prodá a všichni jsou spokojeni. Jde o to, že v DutyFree je alkohol výrazně levnější. Třeba o 35-55%. Další výhoda je, že nemusím měnit peníze, Ley mi dává Fijiské dolary za chlast, tak jsem docela spokojenej. Kurz možná nebyl úplně nejideálnější, ale je to paní domácí, nehodlám prudit.

Teďka budeme na Fiji jen 3dny a poletíme na Samou. Jeden den se jedeme podívat do Nadi. Upřímně, je Fiji a Fiji. To co znáte z létáků, filmů atd. Je to turistické Fiji. Naprostá dokonalost, ráj atd. Realita je samozřejmě úplně jiná. Je to bubákov jak prase. Je to chudá zemička plná indů a všech možných ostatních pronárodů. Mísí se tu hrozně moc náboženství, je tu spousta hinduistů,  muslimů a křesťanů. Domácnost Ley je křesťanská, jsem za to opravdu rád…. Výsledkem toho je, že jsou tu všichni chudí, všude je dost bordel, odpadky se pálí na ulicích atd. A co je teda fakt překvapivé je tu docela draho. Sice je tu tak o 30% levněji než na NZ, ale životní úroveň je někde úplně jinde.

Ale krajina a moře je tu fakt úžasné. A moře má tak 28C. Až se sem vrátím, což bude cca za měsíc, určitě se vyrazím podívat někam na ostrovy. Prý je to ráj potápěčů.